De grootste collectie fiets regenkleding! Bekijk het gehele assortiment hier

Gravelbike of Cyclocross fiets voor bikepacking?

bikepacking

Wanneer je van plan bent te gaan bikepacken dan is de juiste fiets natuurlijk het belangrijkste van alles. Bikepacking kan met verschillende fietsen. Zo bestaat er een gravelbike en een cyclocross fiets. Deze twee lijken in eerste instantie veel op elkaar. Allebei de fietsen zijn racefietsen met grovere banden en een drop stuur, een stuur met de ronde handvatten naar beneden. Wat vooral een verschil tussen de gravelbike en de cyclocross fiets is, is de hoeken en lengtes van het frame. Gravelbikes zijn ontwikkeld om comfortabel langere afstanden af te leggen op grind en zandwegen. Cyclocross fietsen zijn gemaakt voor kortere ritten van minder dan 2 uur en zijn geoptimaliseerd voor een zeer hoge snelheid. De cyclocross fietsen zijn dus meer voor wedstrijden en daardoor zijn ze niet zo comfortabel maar wel sneller en wendbaarder.

Gravelbike is zwaarder dan cyclocross fiets

Het frame van een gravelbike is meer zoals een mountainbike en een cyclocross fiets heeft meer de kenmerken van een racefiets. De rijpositie van een gravelbike is wat rechter en die van de cyclocross fiets is wat gebogen voor een aerodynamisch effect. Ook is een cyclocross fiets lichter dan een gravelbike. Een cyclocross fiets is puur en alleen gemaakt om een mens te dragen terwijl een gravelbike ook fietstassen en bagage meer kan nemen. De frames moeten daarvoor wel steviger zijn en daarom is de gravelbike ook zwaarder.

Kies een gravelbike voor het bikepacken

Voor een fietsvakantie is een cyclocross fiets dus niet zo praktisch. Kortom voor een bikepacking vakantie kun je het beste kiezen voor een gravelbike. Deze zijn goed te bepakken met tassen zodat je al je kampeerspullen mee kunt nemen. Ook zijn deze fietsen geschikter voor langere afstanden waar de cyclocrossen juist voor kortere afstanden en wedstrijden zijn op goed verharde wegen. Als je dus voor de beste fiets wil gaan voor jouw bikepacking trip kies dan de gravelbike! 

Ook interessant
Stuurpen tas voor bikepacking: Soorten, merken en tips
Stuurpen tas voor bikepacking: Soorten, merken en tips